standards-mode / quirks-mode

Siden er opdateret 20. 3. 2009

Ofte hører man begreberne standards-mode og quirks-mode omtalt i forbindelse med kodning og validering af html. Men hvad betyder det?

standards-mode
At en html-side sætter browseren i standards-mode betyder, at browseren sættes i en visningsmodel, hvor browseren følger den standard for visning af html-sider, der er fastlagt af W3C - det konsortium, der har defineret html.
quirks-mode
At en html-side sætter browseren i quirks-mode betyder, at siden sætter browserene i en tilstand, hvor den efterligner tidligere versioners fejlagtige måde at tolke html-koderne på.

Da denne tolkning var meget forskellig fra på den ene side IE (4 - 5.5) og på den anden side Netscape (4.x), medfører det, at det er på det nærmeste umulig at få en html-side til at se nogenlunde ens ud i forskellige browsere.

Disse kode"fejl" vil tvinge browserne i quirks-mode:


Har man åbnet en html-side i en browser, kan man ved at indtaste denne javascript-kode: javascript:alert(document.compatMode); i adresselinjen og derefter trykke [Enter], få vist, om siden har sat browseren i standards-mode eller quirks-mode.

En IE til og med version 5.5 vil under alle omstændigheder rapportere Undefined, da IE før version 6 ikke kendte til andre visningsmåder end, hvad der i dag defineres som quirks-mode.

Browserne svarer tilbage med dette i en alert-boks:

Browserne Standards-mode Quirks-mode
IE 4 - 5.5 Undefined Undefined
Mozilla / Firefox (alle) og IE 6 CSS1Compat BackCompat
Opera CSS1Compat Quirks

Martin Hintzmann har lavet et lidt smartere hjælpeværktøj, som giver lidt flere informationer - i IE til og med version 5.5 svarer funktionen Quirks uanset, om siden faktisk er skrevet til quirks-mode eller standards-mode (IE før version 6 kender ikke andre visningsmåder).


Supplerende læsning hos:

Valid XHTML og CSS / Copyright © Hjemmesideskolen januar 2005
Hjemmesideskolen
Du er her: Forsiden - html - elementer - standards-mode / quirks-mode
sidens top
Brugere lige nu: 1
Home Mail