Ændring af farvedybden

Hop længere ned på siden, til:

Siden er opdateret 23. 1. 2006

Når man arbejder med grafik til web, er det ikke altid, at farvedybden (antallet af farver) i et givet billede passer til formålet. Skal du lave usynlig baggrund i et lille portrætfoto, kan du ikke bruge jpg eller png med 16 millioner farver. Skal du i en gif eller png med 256 farver skære noget væk eller indsætte noget nyt eller skal du ændre størrelsen uden at beskære indholdet, er du nødt til midlertidigt at øge til 16 millioner farver, ellers bliver resultatet ikke pænt.

Denne lektioner er som de andre grafiklektioner på Hjemmesideskolen baseret på Paint Shop Pro 5, som er det program, jeg bruger mest til formålet. Det er et dejligt let-at-gå-til program, der ikke kræver udviddet studentereksamen at finde ud af at bruge og programmet kan alt det, man grundlæggende har brug for til formålet.

Den letteste indgang til at ændre på farvedybden i et billede, er hvis de har sat disse ikoner i værktøjslinjen.

Starter vi fra venstre, er første ikon værktøjet til at lave billedet om til gråtoner. Derefter kommer ned-til-2-farver (sort/hvid), ned-til-16-farver, ned-til-256-farver, op-til-16-farver, op-til-256-farver og endelig op-til-16-millioner-farver.


Nedsæt antallet af farver

Man kan også få adgang til at nedsætte farvedybden via menuer:

Klik på menlinjens Colors, peg på menuens Decrease Coler Depth og vælg i undermenuen det ønskede antal farver.

Når man nedsætter antallet af farver i et billede, er der ikke nogen fast opskrift på, hvordan dette skal gøres. Det må for hvert enkelt billede bero på det aktuelle indhold. Man må prøve sig frem og hvis resultatet ikke er tilfredsstillende, kan man fortryde ændringen og gøre et nyt forsøg med ændrede indstillinger.

Du har flere muligheder for at fortryde en uheldig ændring af farvedybden.

Du kan gå ind via menuen eller du kan have de to viste ikoner med i din værktøjslinje. Det første ikon fjerner alle ændringer, lavet siden sidst, billedet blev gemt. Det andet ikon annullerer sidste ændring.

Vælger du i menuen Undo History..., får du en lille boks med en liste over de senest foretagne ændringer - gemte eller ikke-gemte - hvor du så kan vælge det antal trin, du vil 'gå baglæns'.

Vælger du at nedsætte til 2 farver, får du denne kontrolboks frem. Her kan du vælge de kriterier, du vil ændre farverne efter.

De viste indstillinger er standard. Jeg har ikke brugt denne funktion, så der er ikke sket nogen ændringer.

Vælger du at sætte det ned til 16 farver, får du denne kontrolboks. De viste indstillinger er dem, jeg bruger mest i denne funktion, men prøv dig frem til det, der passer bedst til dit behov.

Vælger du at reducere farvedybden til 256, får du denne kontrolboks. De viste indstillinger er som ved 16 farver dem, jeg bruger mest. Også her må du selv finde ud af, hvad der bedst dækker dit behov.

^ Tilbage til sidens top


Øg antallet af farver

Man kan som ved farvereduktioner også øge farvedybden via menuer:

Klik på menulinjens Colors, peg på menuens Increase Coler Depth og vælg i undermenuen det antal farver, du vil øge til.

Når du vælger at øge farvedybden i et billede, får du ikke nogen kontrolboks, hvor du skal foretage nogen indstillinger. Billedet har bare de flere farver stillet til rådighed straks - uden at du kan se det på billedet.

^ Tilbage til sidens top

Valid XHTML og CSS / Copyright © Hjemmesideskolen maj 2004
Hjemmesideskolen
Du er her: Forsiden - grafik - Ændring af farvedybden
Brugere lige nu: 1
Home Mail