Finjustering af billeders farver.

Hop længere ned på siden, til:

Siden er opdateret 23. 1. 2006

Når du har fået dine billeder tilpasset i størrelse og filformat til din hjemmeside, er du ikke nødvendigvis tilfreds med resultatet. Der er måske noget ved farvebalancen, du er utilfreds med. Eller billedet er for mørkt eller lyst eller kontrasten for dårlig.

Jamen lad os se på, hvilke muligheder der er for at rette op på problemerne.

Lige en ting, inden vi går videre:

Husk at alle de ting, jeg viser på denne side, kan du i et 8-bit billede (256 farver) enten kun foretage "globalt" - for hele billedfladen - eller slet ikke. Derfor er du simpelthen nød til midlertidigt eller permanent at ændre farvedybden til 24-bit (16.7 mill. farver). Laver du ændringen i farvedybden permanent, er du nødt til at gemme billedet i format *.jpg.


Lys og kontrast

Hvis du vil justere på lys / kontrast, trykker du i PSP's menulinie på Colors, i menuen trykker du på Adjust og i undermenuen på Brightness/Contrast...

I den dialogboks, du ser til højre, kan du i det venstre vindue se dit billedes originalværdier og i det højre ses resultatet af de valgte ændringer.

Mellem de to vinduer kan du på de to små knapper ændre på billedudsnittenes størrelse. Venstre knap viser en større andel af billedet og højre går tættere på.

Hvis du sætter mærke i Auto Proof, kan du også se resultatet på dit billede, medens du forsøger dig frem. Vær ikke bange for at ødelægge noget, du kan altid fortryde alle ændringer ved at trykke på Cancel.

Billedet herover var temmelig mørkt, da jeg fik det tilsendt. Efter en lille behandling i PSP var det blevet bedre - ikke!

Når du er tilfreds med resultatet af dine justeringer, trykker du på OK. Husk at gemme billedet med de foretagne justeringer.

^ Tilbage til sidens top


Højlys / mellemtone / skygge

En anden mulighed end lys / kontrast og med lidt større mulighed for at rette op på balancen mellem lyse og mørke områder i billedet.

Du trykker i PSP's menulinie på Colors, i menuen trykker du på Adjust og i undermenuen på Highlight/Midtone/Shadow...

Dialogboksen, du ser til højre, fungerer stort set som beskrevet under Lys/kontrast, så jeg vil ikke spilde din tid med at gentage mig selv.

^ Tilbage til sidens top


Rød / grøn / blå

Hvis du vil justere på rød / grøn / blå balancen, trykker du i PSP's menulinie på Colors, i menuen trykker du på Adjust og i undermenuen på Red/Green/Blue...

Funktionaliteten af denne dialogboks er stort set den samme som ovenfor beskrevet, så jeg vil igen undlade at gentage mig selv.

Da jeg fik dette billede tilsendt, var det temmelig grønt. Det behøvede en korrektion af farvebalancen. Resultatet taler næsten for sig selv.

^ Tilbage til sidens top


Gamma korrektion

Hvis du vil justere på gamma balancen, trykker du i PSP's menulinie på Colors, i menuen trykker du på Adjust og i undermenuen på Gamma Correction...

Funktionaliteten af denne dialogboks er stort set den samme som ovenfor beskrevet, så ...

Blot vil jeg tilføje, at du i det lille vindue nederst til højre kan se, hvordan de tre farver ændres indbyrdes.

Ligeledes vil jeg sige, at hvis du sætter mærke i feltet Link, kan du ændre alle tre farver ved at trække i kun et af håndtagene ovenover.

Her har jeg prøvet en anden korrektions-mulighed på samme udgangsmateriale. Det er næsten bedre, men du må selv vurdere, hvilken metode, der er bedst, når du har brug for at rette et billede op.

_____________________________________

En sidste - ikke uvæsentlig - ting, når vi nu snakker om farver: Hvis du har f.eks. et screendump som det, du ser til højre, kan du med fordel reducere farvedybden til 16, derved får du mindre en grafikfil.

Du gør dette ved at du i PSP's menulinie trykker på Colors, i menuen trykker du på Decrease Color Depth og i undermenuen på 16 Colors (4 bit) - Er du i tvivl angående antallet af farver, kan du med PSP's funktion Count Colors Used, som du finder i Colors menuen, få en ide om, hvorvidt et billede med fordel kan farvereduceres, eller om det skal gemmes i *.GIF eller *.JPG.

I den dialogboks, du ser nedenfor, må du så vælge, hvordan du ønsker farverne udvalgt - det er ofte blot en smagssag. Personligt bruger jeg den afmærkede udvælgelse, når jeg har brug for at reducere farvedybden.

^ Tilbage til sidens top

Valid XHTML og CSS / Copyright © Hjemmesideskolen marts 2000
Hjemmesideskolen
Du er her: Forsiden - grafik - Farvejustering
Brugere lige nu: 1
Home Mail