Hop længere ned på siden, til:
Siden er opdateret 26. 12. 2005
I gamle dage - før internettets udbredelse - var den almindelige spredningsform for virus den hyppige udveksling af filer via disketter eller ved at hente programmer på diverse BBS'er.
Med Internettet har vi med stadig større hyppighed set virusformer, der spredes via email eller ved hackerangreb.
Denne smitte forekommer i flere typer:
Hvordan du beskytter dig er afhængig af, hvad du skal beskytte dig imod. Ikke sådan at forstå, at du har valgmuligheder. Du bør absolut vælge alle muligheder - du ved jo ikke på forhånd, hvilke angreb, du vil blive udsat for eller hvilke former for trusler, du ved skæbnens forsyn aldrig vil opleve.
De forskruede personer, som fabrikerer ondskabsfulde scriptfiler, har den kedelige vane at tildele filerne en uskyldigt udseende, falsk extension. Dette gør de ud fra den filosofi, at nogle mennesker har fravalgt at se den faktiske filtypebetegnelse på kendte filtyper i fillister m.m. Resultatet er så det forudseelige, at folk tror, at f.eks. en billedfil eller en ren tekstfil kan man da godt kigge på uden risiko.
Der er bare lige den hage ved det, at måske ser man på listen over vedhæftede filer på en email, at der er følgende filer:
Det ser helt uskyldigt ud. Men folk glemmer, at .jpg og .txt netop IKKE burde være vist, hvis der er tale om kendte filtypebetegnelser. I virkeligheden er det en del af filernes navne og den fuldstændige liste skulle have set sådan ud:
- hvor .vbs afslører, at der er tale om en scriptfil skrevet i Visual Basic. Og når skribenten har ulejliget sig med at sløre sandheden, har han med sikkerhed ikke rent mel i posen.
Første skridt vil derfor være, at du sikrer dig fuld information om alle filtyper
Start med at højreklik på Denne Computer på Skrivebordet.
Klik i menuen på Stifinder.
Når Stifinder er åbnet, klikker du på menulinjens Funktioner og så på menuens Mappeindstillinger...
På fanebladet Generelt skal du i rammerne Active Desktop, Webvisning og Klik på emner ... vælge de indstillinger, jeg har vist. Det gør, at du ikke så let uforvarende får aktiveret noget 'snavs'.
På fanebladet Vis skal du derefter sørge for, at der IKKE er sat mærke ved Skjul filtypenavne for kendte filtyper.
Så narres du ikke til at tro, noget er ufarligt, selv om det faktisk er farligt.
Til daglig har jeg min Outlook Express sat op til at have et vindue, hvori indholdet i mails bliver vist. Men jeg gemmer ALTID en enkelt mail i indbakken - det forebygger, at en indbygget (ikke vedhæftet) scriptfil i en email automatisk bliver udløst, når mailen lander i min indbakke.
Hav altid en gammel, ufarlig mail liggende i Indbakke
Den vil være markeret, næste gang du åbner Outlook Express
Når en ny mail kommer, kan du se afsenderen, men mailen bliver ikke vist - det er stadig den gamle, ufarlige, som er i visningsvinduet.
Derved bliver evt. farligt indhold ikke automatisk aktiveret.
Hvis du beslutter, at den nye mail vil du ikke have noget med at gøre, må du i første omgang ikke røre ved den.
Klik i stedet på menulinjens Vis og derefter på menuens Layout...
Fjern nu mærket ved Vis indholdsrude i afsnittet Indholdsrude
Nu kan du uden risiko trække mailen ned i Slettet post
Eller du kan højreklikke på mailen og klikke på Egenskaber
På fanebladet Detaljer klikker du på Meddelelseskilde...
I den boks, der åbnes nu, kan du uden risiko læse mailens indhold OG se, hvad mailen eventuelt indeholder af 'snavs'.
I de gode gamle dage, da en computer var en enkeltstående maskine uden forbindelse til omverdenen, kunne man beskytte computeren mod virus ved at fjerne eller låse diskettedrevet.
Så let slipper man ikke i vore dage med den udbredte adgang til Internet. Den hyppigste smittevej for computervirus i dag er via email, men visse sider på Nettet er indrettet så ondskabsfuldt, at du lander på dem, hvis du taster lidt forkert, når du søger en bestemt side, hvorefter den falske side planter en eller anden virus i dit system.
Men det er nu ikke så svært at gardere sig næsten 100 % mod at få harddisken inficeret med alskens dårligdom. Virusprogrammer fås i flere fabrikater. Nogle er gratis. Nogle fås både i en skrabet udgave, der kun kan skanne harddisken og i en udvidet udgave, der kan holde øje med al aktivitet, inklusive det, der sker via porten til omverdenen (læs: modemmet).
Hvad du skal vælge og især hvilket fabrikat, er helt op til dig. Personligt har jeg alle dage været godt tilfreds med McAfee.
Men ud over at vælge et bestemt virusprogram er det af essentiel betydning, at du dels jævnligt opdaterer de datafiler, som virusprogrammet skal bruge, for at kunne finde alle vira og dels at du gør dig den ulejlighed mindst straks efter hver opdatering at afsætte tid til en total skanning af din harddisk for eventuel smitte.
Det er også af stor betydning for din sikkerhed, at du sætter dit virusprogram til at holde skarpt øje med trafikken via modemmet. Det er i dag oftest den vej, du risikerer at få smitte ind!
Lige så snart din computer er 'online', er der risiko for, at andre via modemmet trænger ind i din computer. Nogle af disse mulvarpe vil måske blot kigge sig omkring eller bare finde ud af, om de mestrer kunsten at trænge ind på fremmede anlæg. Men du ved ikke, om du i stedet får besøg af en, som vil ødelægge noget for dig eller stjæle oplysninger, som giver adgang til f.eks. dine bankkonti.
Hvis du kun er 'på' i få sekunder dagligt for at hente post eller få minutter, for at finde en vigtig oplysning på Nettet, er risikoen forholdsvis begrænset. Men hvis du på den ene eller anden måde er på Nettet i længere tid ad gangen,
... er du absolut nødt til at gardere dig ved hjælp af en såkaldt Firewall mod uønsket indtrængen i dit system.
Sådan et beskyttelsesprogram kan - som virusprogrammer - fås i flere forskellige fabrikater og prisklasser. Har du en bredbåndsforbindelse til Internet, er det sandsynligt, at din bredbåndsudbyder tilbyder dig en sådan beskyttelse og det vil være mere end dumt at takke nej til det.
En anden mulighed, som flere firewall-programmer åbner op for, er at sætte en begrænsning på hvilke sider, dine børn kan surfe ind på, når de går på Nettet uden opsyn. Nogle programmer klarer denne begrænsning ved at tjekke forekomsten af visse - af dig på forhånd definerede - ord i de søgte sider, og så spærre for sider, hvor disse ord forekommer. Andre klarer opgaven ved at spærre for visse - igen af dig på forhånd definerede - adresser på Nettet. Nogle programmer kan endda arbejde på begge måder samtidig.
Når du færdes på Nettet - og især hvis du har en fast forbindelse, eller hvis du installerer noget tilsyneladende uskyldigt software hentet hjem fra Nettet - kan du komme ud for, at der uden dit vidende bliver installeret en bagdør i din computer.
Denne bagdør har det formål, at en dig ukendt person bliver informeret om, at du 'er på', så vedkommende får mulighed for at liste ind og snage i dine filer - eller det, der er værre, nemlig opsnappe password til f.eks. dit bankprogram
Men der findes da heldigvis værktøjer, der kan finde disse bagdøre og slette dem - programmer, du kan installere og lade skanne din harddisk for disse smuthuller. Jeg har fundet et par stykker til dig, men hvis du søger på Nettet, finder du sikkert andre.