Lav dit eget lille lokalnetværk

Indlæs andet sideindhold:

Lav dine egne netkabler

Siden er opdateret 25. 12. 2005

Færdige netkabler (RJ-45 typen) kan købes i færdige længder på 1½, 2 eller 5 meter. Men skal du lave et længere kabeltræk, eller skal du føre et kabel gennem en væg, vil det være en fordel selv at montere købte stik på et kabel, der er indkøbt i metermål uden stik.

Skal kablet føres gennem en væg, kræver et stikløst kabel kun et lille hul i væggen (ca. 6 mm.), hvor et kabel med stik gør det nødvendigt at bore et hul på 14 mmm. for at få et kabel på 5 mm. igennem.

Skal du lave et sådant hjemmelavet kabeltræk, skal du købe:

Her ser du et RJ-45 stik af den type, der kan monteres på et kabel. Låsetappen er vendt væk fra dig og kablet skal stikkes op i stikket nedefra.

Her viser jeg en specialtang, hvormed man både kan afisolere kablet og fastlåse stikket på kablet bagefter.

Værktøjet til afisolering er kniven nærmest de blå håndtag.

Tangen kan i øvrigt også bruges til at montere stik på telefonkabler.

Tangen er vist i nedsat størrelse.

Når du skal sætte stik på kablet, er der en standard for ledningernes rækkefølge. Overholder du denne standard, er du sikker på, at kablet virker.

Når du skal til at montere stik på kablet (vent indtil du har fået kablet ført gennem diverse huller mv.), fjerner du ca. 12 mm. af yderkappen. Derefter fordeler du ledningerne i en flad vifte i den rækkefølgen du ser herunder. De enkelte ledninger skal ikke afisoleres. Stikket skærer sig selv gennem isoleringen og skaber den nødvendige kontakt.

Før nu forsigtigt kablet helt ind i stikket. Holt øje med, at ledningerne holder rækkefølgen og skub kablet helt i bund.

Derefter anbringer du stikket i det dertil formede hul i tangen og klemmer stikket fast på kablet. Når dette er gjort i begge ender, er kablet brugsklart.

Dette er normalrækkefølgen i et straight netkabel at montere de enkelte ledninger i, set fra samme side som stikket ovenover.

Skal du lave et cross-over kabel, skal ledningerne i den ene ende af kablet monteres i denne rækkefølge.

Sådan er krydsningsplanen i et cross-over netværkskabel. Den brune ledning kører mellem klemme 8-8, den brun-hvide mellem klemme 7-7, den blå mellem klemme 4-4 og og den blå-hvide mellem klemme 5-5.

Grøn og orange bliver krydset mellem klemme 2-6 og grøn-hvid og orange-hvid bliver krydset mellem klemme 1-3.

^ Tilbage til sidens top

Valid XHTML og CSS / Copyright © Hjemmesideskolen januar 2001
Hjemmesideskolen
Du er her: Forsiden - net - Lav dit eget lille lokalnetværk
Brugere lige nu: 1
Home Mail