Nyhedsgrupper, usenet

Hop længere ned på siden, til:

Siden er opdateret 28. 1. 2009

Siden er lavet på baggrund af MS Outlook Express version 4.72, som var mit daglige mailprogram i marts 2000. Proceduren i version 5 er i princippet den samme, blot er udseendet på forskellige signaturer i programvinduet ændret.

Denne side henvender sig især til dem, som aldrig har været inde i en nyhedsgruppe, men som ef den ene eller den anden årsag gerne vil vide, hvordan man tilkobler sig og hvordan man gebærder sig i en nyhedsgruppe.

Men hvad er en nyhedsgruppe da i det hele taget? Ja, det kan der siges meget om, men det vil jeg ikke bruge ret meget tid eller plads på her. Blot vil jeg fortælle, at nyhedsgrupperne som helhed er et emneopdelt diskussionsforum, hvor man f.eks. kan spørge om råd vedrørende et specielt problem - eller man kan få en livlig diskussion om noget, der interesserer én.

Men man skal være opmærksom på, at det ikke betragtes som god tone at begynde at 'snakke' om noget, der slet ikke er relevant i den enkelte gruppe - man bliver konsekvent henvist til at opsøge den rette gruppe. Og mon ikke der også skulle være en relevant gruppe til din interesse eller dit problem?

Da jeg selv anvender postprogrammet Microsoft Outlook Express, er det af gode grunde dette program, jeg bruger som udgangspunkt for denne side.

Ydermere går jeg ud fra, at man endnu ikke har fået opsat en nyhedsgruppeprofil i sit postprogram.

^ Tilbage til sidens top


Den allerførste tilkobling

Den dag, du beslutter sig til, at du vil 'gå på en nyhedsgruppe', kan der være flere forskellige indgange til at ønske tilkoblingen. - Du kan være blevet tilskyndet af en bekendt, som har omtalt en bestemt interessant gruppe - og måske sendt adressen i en e-mail, eller du kan være interesseret i at indhente noget information eller høre andres mening i en sag som optager dig.

Hvis du har fået tilsendt en adresse i en mail, kan du klikke på denne. Ellers kan du i Outlook Express (OE i det følgende) klikke på menulinjens Skift til og i menuen klikke på Nyheder. Resultatet bliver i begge tilfælde, at nedenstående dialogboks dukker op på skærmen:

I feltet Vist navn: skriver du det navn, som du vil have vist i nyhedsgruppen ud for dine egne indlæg i diskussionerne.

Dette behøver teknisk set ikke være dit egen fulde navn, et synonym kan gøre det.

Til slut klikker du på Næste >.

Fortryder du din indtastning i et tidligere felt, kan du klikke på Tilbage, hvorved du (selvfølgelig) kommer tilbage til boksen fra før.

Dette gælder hele vejen igennnem processen.

Dialogboksen skifter nu indhold til dette, hvor du skriver en e-mailadresse *) og slutter af med at klikke på Næste >.

*) det er erfaringsmæssigt en dårlig ide at skrive din valide email-adresse, da du så udsætter dig for at blive spammet

Skriv i stedet en ikke-gyldig adresse.

Næste udgave af diaolgboksen ser du her til venstre. Nu skal du indtaste adressen på den nyhedsserver, du vil tilsluttes *).

Slut af med at klikke på Næste >.

*) den, din internetudbyder stiller til rådighed eller en, der kan tilgås af alle, f.eks. sunsite.dk.

Hos sunsite.dk skal du sætte hak i feltet Nyhedsserveren kræver, at jeg logger på, hvorefter der åbnes to indtastningsfelter, hvor du skriver brugernavn og adgangskode.

Indskriv de brugerdata du har fået tilsendt fra nyhedsserveren og klik på Næste >

Som næste punkt skal du navngive den tilsluttede nyhedsserver. Dette navn er til dit eget interne brug (det bliver skrevet i OE's Mappeliste), så det er sådan set ligegyldigt, hvad du skriver.

Slut igen af med at klikke på Næste >.

Skulle du siden fortryde denne navngivning, kan du i OE's mappeliste markere punktet, højreklikke og i menuen vælge punket Egenskaber.

Det giver dig adgang til at ændre navnet.

Nu skal du fortælle OE, hvorledes du ønsker den tekniske forbindelse foretaget. Sidder du hjemme hos dig selv, er den mest sandsynlige metode den, der på illustrationen er markeret.

Nok en gang slutter du af med at klikke på Næste >.

Skulle du disponere over mere end ét tilsluttet modem, skal du nu fortælle, hvilket, der skal anvendes. Ellers skal du blot konstatere, at dit modem er rigtigt angivet.

Slut af med at klikke på Næste >.

Da du allerede har defineret en Netværk via modem-forbindelse til brug for dine e-mails i OE, skal du nu beslutte, om du vil anvende denne forbindelse, eller om du vil oprette en ny forbindelse. Dine valgmuligheder er anført i vinduet nederst.

Marker en forbindelse og slut af med at klikke på Næste >.

Som det fremgår af illustrationen her til venstre, er du nu færdig med dine indtastninger.

Du skal nu klikke på Udfør.

Du bliver nu oplyst om, at du i øjeblikket ikke abonnerer på nogen nyhedsgrupper og du bliver spurgt, om du vil se en liste over tilgængelige grupper.

Hvis du ønsker at komme videre, er du nødt til at svare Ja.

Det vil så resultere i, at OE ringer op til din internetudbyder og begynder at hente en komplet liste hjem. Det kan desværre godt tage noget tid, men det er der ikke andet at gøre ved end at væbne sig med tålmodighed.

Da jeg hentede listen ved første tilslutning i marts 2000, var der godt 13.000 nyhedsgrupper. I juli 2001 var lisen på over 50.000 og tallet bliver næppe mindre.

Ventetiden kan være op til et kvarter, afhængig af hvor hurtigt dit modem er. Men gå på toilettet eller sæt kaffe over, mens du venter.

Tålmodighed belønner sig. Når du endelig har fået listen over samtlige tilgængelige nyhedsgrupper hentet hjem, har du ovenstående dialogboks, hvor du kan se en lille bitte del af listen.

Du kan nu logge af nettet og i ro og mag se listen igennem for at finde de nyhedsgrupper, du har lyst til at stifte nærmere bekendtskab med. Det kan være en hjælp, hvis du oppe i det lille vindue Vis nyhedsgrupper, som indeholder skriver nogle søgeord som f.eks. dk.edb, der viser danske grupper, som omhandler edb.

Punktummet skal med her, da dk er et overordnet søgekriterie, der indeholder alle dansksprogede nyhedsgrupper og edb er et lavere rangerende emnerelateret kriterie, som du sikkert vil kunne genfinde under f.eks. de for Tyskland eller uk for England. Læg i øvrigt mærke til, at for hver underinddeling sættet et punktum før undergruppen.

Når du finder noget interessant, markerer du det (blå) og klikker på knappen Abonner. Derved sætter OE et ikon ud for den pågældende nyhedsgruppe.

Klikker du på fanebladet I abonnement, kan du se en samlet oversigt over de nyhedsgrupper, du har valgt at abonnere på.

Du kan også se, at i OE's vindue Mappeliste er der blevet tilføjet nyhedsgrupper via din internetudbyder og som en række undermapper er de enkelte valgte nyhedsgrupper vist.

^ Tilbage til sidens top


Læsning og svar i gruppen, skriv nye indlæg

Vi er nu nået dertil, at du skal til at kigge indenfor i de nyhedsgrupper, du har valgt at abonnere på. Du skal altså til at hente indholdet i de nævnte grupper. Men inden du logger på til nyhedsserveren, er der lige et par småting, du skal have indstillet / kontrolleret indstillingen af.

Du starter denne indstilling ved i OE at klikke på menulinjens Funktioner og i menuen at vælge Indstillinger

Det giver dig en dialogboks, hvoraf du her ser et udsnit med nogle relevante punkter.

Det er f.eks. en god ting at få information om nyoprettede nyhedsgrupper - tænk, hvis der var noget interessant.

På fanebladet Afsendelse er det vigtigt, at du har sat mærke ved Almindelig tekst i rubrikken Format for afsendelse af nyheder. Tænk på, at det ikke er alle, som har en newsreader, som forstår HTML, og det er vigtigt, at alle brugere af nyhedsgruppen kan læse det, du har skrevet.

Det er en smagssag, om du vil medtage oprindelig meddelelse, når du svarer på et indlæg i gruppen.

På fanebladet Læsning skal du tage stilling til, hvor mange brevhoveder ad gangen, du ønsker at hente hjem (du får ikke brevenes indhold at se i første omgang, du skal selv bestille hjemtagelse af de breve, du vil se nærmere på).

Derudover kan du fastlægge, om OE skal vise indledende meddelelse og efterfølgende svar som udfoldet eller sammenklappet - ikke vigtigt.

På fanebladet Avanceret skal du bestemme, hvor længe OE skal gemme hjemtagne meddelelser i cachen, før de bliver slettet igen - hvis du ikke sletter noget fra bunden, vil din harddisk hurtigt blive fyldt.

Det var de grundlæggende indstillinger i funktionen som newsreader i OE. Du er nu klar til at begynde at hjemtage indholdet fra de udvalgte nyhedsgrupper.

I OE's mappeliste markerer du den nyhedsgruppe, du aktuelt vil besøge. Derefter klikker du på værktøjsbjælkens andet ikon fra venstre (se på illustrationen, hvordan det ser ud - måske er positionen anderledes hos dig).

OE vil nu - på samme måde, som når du plejer at hente eller sende post - ringe op til din udbyder, men denne gang går forbindelsen til nyhedsserveren, hvorfra det ønskede antal brevhoveder fra den ønskede gruppe hentes.

Brevhovederne vises som et iturevet stykke "papir". Farven er lys gul og emnet er skrevet med fed tekst. Når det enkelte brevhoved har været markeret et stykke tid (ikke, hvis du har markeret det til afhentning af indhold) bliver "papiret" hvidt og teksten bliver standard.

Du kan nu markere de breve, du ønsker at læse (gerne en hel serie på en gang), højreklikke og i menuen vælge punktet Marker meddelelse til hentning. De ønskede breve bliver straks hentet, hvis du er online, eller - hvis du er offline - brevhovederne bliver udstyret med en nedaddrejet pil og næste gang du kontakter pågældende gruppe, bliver brevene hentet.

Du har nu opnået, at de ønskede breve vises som hele stykker "papir" i lys gul. Indholdet af de enkelte breve kan nu læses i indholdsvinduet under brevlisten eller du kan dobbeltklikke på det enkelte brev og få indholdet vist i et separat vindue.

Når det enkelte brev har været vist i et af dig fastlagt antal sekunder, bliver "papiret" hvidt og teksten skifter fra fed til standard.

Når du har læst et indlæg i nyhedsgruppen, har du måske også lyst til at svare på dette indlæg. Du er måske i den situation, at du ligger inde med svaret på en andens problem?

Du højreklikker på det pågældende brev og i menuen vælger du Svar til nyhedsgruppe eller eventuelt Svar til forfatter. Derved åbnes din sædvanlige mail-editor, hvor du kan skrive dit svar. Adressen og emnet er automatisk blevet indsat på rette sted, da du netop skriver et svar. Næste gang du logger på til din postserver, bliver din besvarelse sendt.

Men du skal selvfølgelig også selv kunne skrive et indlæg til gruppen. Du starter med i OE's mappeliste at markere den nyhedsgruppe, du vil skrive til.

Derefter klikker du på det tredje ikon fra venstre (læg mærke til, hvordan det ser ud, for det tilfælde at rækkefølgen er anderledes hos dig).

Hvis du ved en fejl får klikket på pilen til højre for ikonet, vælger du bare i menuen Intet brevpapir - dette er vigtigt, da indlægget ellers bliver skrevet i HTML-format, og det er jo "forbudt".

Når du har fået startet din mail-editor op, kan du se, at adressen allerede er blevet indsat. Du skal så staret med at skrive emnet i emnefeltet under adressen og derefter kan du i tekstvinduet give dig til at skrive, hvad du nu har på hjertet.

Som ved besvarelser beskrevet ovenfor, vil dit indlæg blive sendt, næste gang du logger på til din postserver.

^ Tilbage til sidens top


Tilføjelse af nye abonnementer, sletning af abonnementer

Ingen kan forlange, at folk hele tilværelsen igennem skal have de samme meninger og interesser. Således kan brugere af nyhedsgrupper også få nye interesseområder. Det er derfor relevant at vide, hvordan man senere kan øge/reducere antallet af nyhedsgrupper, man abonnerer på.

Kommer du i den situation, at du vil tegne abonnement på en ny nyhedsgruppe, vælger du i OE's mappeliste punket Outlook Express øverst oppe, derefter klikker du på menubjælkens Funktioner og i menuen vælger du punktet Nyhedsgrupper.... Derved får du dialogboksen med oversigten over nyhedsgrupper, hvor du på fanebladet Alt markerer den nye gruppe, du vil abonnere på og derefter klikker du på knappen Abonner.

Den nye gruppe vil derefter figurere på listen på fanebladet I abonnement og den vil også være tilføjet i mappelisten.

Næste gang du logger på til nyhedsgrupper, vil denne nyvalgte gruppe så kunne besøges på samme måde, som dem, du tidligere har valgt.

Skulle du ønske at ophæve et abonnement på en nyhedsgruppe, vælger du på samme måde Outlook Express, menubjælkens Funktioner og menuens Nyhedsgrupper.... Derved får du igen dialogboksen med oversigten over nyhedsgrupper, hvor du på fanebladet I abonnement markerer den nyhedsgruppe, du ikke længere ønsker at abonnere på.

Derefter klikker du på knappen Ophæv abonnement. Derved vil den nu uønskede nyhedsgruppe ikke længere figurere på listen over nyhedsgruppeabonnementer, næste gang du starter OE.

Men allerede straks vil ikonet blive fjernet fra den fravalgte gruppe.

^ Tilbage til sidens top


Nyhedsservere

... til newsreadere - mailprogrammer

Når man får en internetopkobling hos en teleoperatør (tdc, cybercity, sonofon ...), får man også ad den vej adgang til en nyhedsserver. Spørg din teleoperatør om adressen til den aktuelle server.

Det er bare ikke nødvendigvis en god løsning - i det mindste ikke som den eneste adgang til at læse nyhedsgrupper. Dels giver disse servere adgang til en hulens masse udenlandske grupper, du næppe er så interesseret i og dels vil du miste alt, hvis du skifter teleoperatør.

Men der er alternative muligheder. Dels er der en decideret nyhedsserver, som alle kan få adgang til - uanset hvilken teleoperatør man ellers bruger og dels kan man læse grupperne gennem et par web-portaler.

Cybercity
Dansk baserede og overvejende dansksprogede nyhedsgrupper
Sunsite
Dansk baserede og overvejende dansksprogede nyhedsgrupper. Siden 1. maj 2004 skal man registreres som bruger, for at kunne benytte Sunsite som indgang til Usenet. Du sender en tom email til news-signup@sunsite.dk, hvor du benytter en valid email-adresse som afsender. Til denne adresse sendes dine registreringsoplysninger. Indskriv disse oplysninger i de dertil afsatte felter.

Har du allerede indskrevet sunsite.dk i din OE og skal du tilføje bruger-ID, skal du klikke i menulinjens Fynktioner og i menuen vælge Konti.... Vælg fanebladet Nyheder og marker den konto, der skal have tilføjet bruger-ID, klik på Egenskaber og vælg fanebladet Server

individual.net
Du skal registreres, for at kunne svare på indlæg og selv stille spørgsmål. Send en tom mail til signup. Fra 1/4 2005 overgår induvidual.net til at blive en betalingsserver. Der er foreløbig blevet sat en pris på 10 € pr. år eller 0,84 € pr. måned.

Proceduren med at registrere din adgangskode til individual.net er den samme som beskrevet for sunsite.dk herover.
SSLUG
Skåne-Sjælland Linux UserGroup - nyhedsgrupper specielt dedikeret brugere af Linux

Det har desværre vist sig, at i Windows 2000 virker ovenstående links ikke sådan, at nyhedsserverne automatisk bliver tilføjet brugerens standard nyhedsprogram. Derfor kommer her de respektive adresser, som du så manuelt kan indtaste:

cybercity:
port99.ds1-abv.adsl.cybercity.dk
cybercity - kun for internetkunder hos cybercity:
news.cybercity.dk
individual.net:
news.individual.net
sonofon - kun for internetkunder hos sonofon:
news.sonofon.dk
sslug:
ns.sslug.dk
sunsite.dk:
news.sunsite.dk
tdc - kun for internetkunder hos tdc:
news.tele.dk

... til læsning i browsere

En anden mulighed for at komme til at læse nyhedsgrupper er webportaler:

Google
Danske nyhedsgrupper - Du skal tilmeldes, for at kunne svare på indlæg eller stille nye spørgsmål
Google
Nyhedsgrupper - primært på engelsk - Du skal tilmeldes, for at kunne svare på indlæg eller stille nye spørgsmål
Newsville
Danske nyhedsgrupper - Du skal tilmeldes, for at kunne læse nyheder med en browser

^ Tilbage til sidens top

Valid XHTML og CSS / Copyright © Hjemmesideskolen marts 2000
Hjemmesideskolen
Du er her: Forsiden - net - Nyhedsgrupper, usenet
Brugere lige nu: 1
Home Mail