En ny HTML-side fra grunden

Indlæs andet indhold på denne side:

Skillelinjer

Siden er opdateret 10. 12. 2005

Det kan forekomme, at det er formålstjenligt for forståelsen af en sides indhold, at forskellige emner på en side er adskilt af en vandret linje. Du ser det på denne side, hvor behandlingen af et emne afsluttes af en sådan linje, inden behandlingen af næste emne påbegyndes.

En vandret linje på siden kan laves helt simpelt ved at skrive denne kode:

<hr />

Det giver en linje, som går fra venstre margen til højre margen på siden. Hvis siden har en baggrundsfarve, kan man også se, at linjen har en skygge nedenunder - linjen er tredimensionel.

Hvis vi giver linjen lidt mere tykkelse, kan man også på hvid baggrund se det tredimensionale i linjen. Du styrer linjens længde og tykkelse ved at lave en klasse i din *.css-fil til formålet

.linje{
width:40%;
height: 5pt
}

og derefter kalde klassen ved linjeerklæringen sådan:

<hr class="linje" />

hvilket giver en linje, der strækker sig over 40% af sidebredden og er 5 pixels tyk:


En alternativ måde at lave linjer på er, at du først i et grafikprogram laver en lille ensfarvet *.gif-fil på eks. 5×5 pixels. Derefter laver du et kald til denne *.gif-fil, der hvor du vil have din linje:

<div style="text-align: center"><img src="linje.gif" width="240" height="1" /></div>

Det vil give en linje, en pixel tyk og 240 pixels lang, centreret på siden. Læg her mærke til, at en linje lavet med html automatisk bliver centreret på siden (i Internet Explorer men ikke i Netscape og Mozilla), men hvis du laver linjen ved hjælp af en lille *.gif-fil, skal du selv centrere linjen, til gengæld bliver den så centreret i begge browsere.

sort streg

Hvis du laver linjen på denne måde, kan du selv bestemme linjens farve, men du mister den skyggevirkning, der er i en html-linje.


En anden måde at snyde Netscape til at sætte en skillelinje midt på siden er, at sætte linjen ind i en <div>, der tildeles en class, som så sætter selve linjen midt på siden.

.centlinje{
text-align:center;
margin-left:25%;
margin-right:25%
}

Ovenstående klassedefinition anbringes i din *.css-fil, hvorefter du definerer linjen på denne måde:

<div class="centlinje"><hr /></div>

De to margindefinitioner i klassen levner 50 % af sidebredden i midten til en linje. Linjen bliver derfor på 50 % af sidebredden og linjen er låst fast midt på siden.

Mere om vandrette skillelinjer her: hr.php.

^ Tilbage til sidens top

Valid XHTML og CSS / Copyright © Hjemmesideskolen januar 2000
Hjemmesideskolen
Du er her: Forsiden - html - En ny HTML-side fra grunden
Brugere lige nu: 1
Home Mail