Siden er opdateret 28. 1. 2009
Der findes mange ftp-clienter på markedet. Nogle er gratis og andre koster penge. Nogle kommer som en feature i en webeditor, andre er selvstændige programmer. Min foretrukne ftp-client er inkluderet i mit filadministrationsprogram Total Commander, der i øvrigt fungerer på samme måde som den 'gode gamle' Norton Commander til DOS.
Her er muligheden for et alternative - og gratis - FTP-program, WS FTP limited edition. Se, hvordan det konfigureres og bruges. I modsætning til Total Commander kan det KUN bruges til FTP!
Når du har fået installeret Total Commander, har du også et FTP-program til din rådighed, lyder det ikke rart?
Men hvordan fungerer det så? Idet jeg i det følgende går ud fra, at du skal bruge funktionen til at overføre de filer, der udgør din hjemmeside, til din udbyders server, har jeg opsat denne lille instruktion:
Først skal du have sat programmet op til at overføre filerne til den mappe på din ydbyders server, hvori du er blevet tildelt plads til hjemmesiden.
Du klikker på menuliniens punkt Kommando.
I rullegardinmenuen vælger du punktet FTP Forbindelse...
Eller du kan klikke på værktøjslinjens knap FTP.
Nu får du dette vindue, der gerne skulle være tomt på nuværende tidspunkt. Ellers markerer du de enkelte punkter og klikker derefter på Slet
Når vinduet er tomt, klikker du på Ny forbindelse
Du får nu denne dialogboks
I feltet Session: kan du f.eks. skrive Min hjemmeside, det er i virkeligheden ret ligegyldigt, hvad der står her, det skal kun informere dig om, hvilken forbindelse, der gemmer sig bag denne betegnelse.
I feltet Værtsnavn: skriver du url'en til din vært's server.
På illustrationen har jeg indsat en imaginær server ftp.hjemmeside.dk.
Hvis din udbyder f.eks i stedet er Cybercity, skal du skrive users.cybercity.dk, uden at anføre noget mappenavn.
Er TeleDanmark din udbyder, skal du i vinduet Værtsnavn: skrive homeX-upload.inet.tele.dk, hvor X står for dit homenummer. I vinduet Brugernavn: skal du skrive navnet på din egen hovedmappe på TeleDK-serveren (det, der står efter tele.dk/).
Viderestilling til rette mappe er noget, udbyders software automatisk ordner, når du logger på med dit brugernavn og adgangskode (password).
I feltet Brugernavn: skriver du den brugerkode, din webmaster har tildelt dig. Koden kommer til at stå i klar tekst.
I feltet Adgangskode: skriver du dit hemmelige password, som i feltet vil blive noteret som en række stjerner, så vær omhyggelig med indtastningen - du kan ikke se, hvad du laver.
Du slutter af med at klikke OK
Når du siden skal koble op til din sever for at foretage en filoverførsel, skal du først sørge for at den mappe, du skal overføre filer fra IKKE er den aktive mappe. Det er nemlig den aktive mappe, der bliver koblet op til severen.
Derefter klikker du igen på menuliniens punkt Kommando.
I rullegardinmenuen vælger du igen punktet FTP Forbindelse - eller du klikker på knappen FTP.
I vinduet markerer du din hjemmeside og derefter klikker du på Tilslut
I den næste dialogboks skal der i feltet Brugernavn: stå din brugerkode til Internet via din udbyder.
I feltet Adgangskode: skriver du dit hemmelige password til Internettet og du slutter af med at klikke på Tilslut
Bemærk i øvrigt, at koderne til tilslutning ofte ikke er magen til dem, du skal bruge for at uploade filer til serveren!
Total Commander (se nedenunder) får nu endnu en linie under værktøjslinien, i drev-listen er din server blevet tilføjet og din mappe på serveren er kommet frem i det aktive vindue, men ellers fungerer Total Commander præcist som den plejer, når du flytter filer rundt på din harddisk eller kopierer til disketter. Du kan nu begynde at foretage den ønskede filoverførsel.
En nærmere forklaring?
I upload-mappen højreklikker du på det, der skal overføres til serveren (det markerede skrives nu med rød skrift), derefter trækker du det over i det andet vindue eller klikker på Kopier eller taster F5, hvorefter overførslen går i gang.
Når du sidder og laver din hjemmeside, vil du naturligt opleve, at det hele fungerer fint, alle links til undersider og billeder er OK.
Men hvis du ikke 'holder ørerne stive' og omhyggeligt kopierer mappestrukturen fra din harddisk - set ud fra placeringen af din index.htm - til din server og også omhyggeligt sørger for at alle filer, der uploades til serveren, placeres på samme måde i mappestrukturen som på din egen harddisk, vil du opleve, at links til undersider og/eller billeder ikke fungerer.
Vær omhyggelig med kopieringen af mappestrukturen, ellers virker dine interne links ikke fra serveren, selv om det hele virkede fra din harddisk.
Husk også at lægge filerne rigtigt på din harddisk, inden du begynder at lave din hjemmeside. Ellers får du problemer med dine interne links, efter at have uploadet siden til serveren.
Filer anbragt over den røde streg her til venstre kan ikke indgå i hjemmesiden - du kan ikke kopiere mappestrukturen over til din serverplads.
Filer anbragt under stregen kan uden problemer bruges - mappestrukturen kan kopieres.